Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация-Бобов дол“ инж. Любомир Спасов за

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация-Бобов дол“ инж. Любомир Спасов за
Коментари Харесай

Инж. Любомир Спасов: Не спасяваме въглищните централи, спасяваме цялата икономика и бита си!

Разговаряме с изпълнителния шеф на „ Топлофикация-Бобов дол “ инж. Любомир Спасов за Плана за въстановяване и затварянето на въглищните централи у нас.

- Доволни ли сте от решението на депутатите, което задължи Министерски съвет да предоговори ПВУ?
- Краткият отговор е да, само че в действителност е надалеч по – комплициран. Това е една добра първа стъпка, която би трябвало да бъде продължена. Ние нямаме енергийна тактика, която да бъде съответна на обстановката, в която се намираме – промяна, която ни притиска от една страна, от друга рецесията подбудена от войната … Вижте, през днешния ден болшинството изяснява, че сме създали крачка за избавяне на въглищните централи. Не тях спасяваме, а стопанската система си, спасяваме си и бита. Нима не разбираме, че в случай че затрием и енергетиката като бранш следствията ще бъдат пагубни за всяко българско домакинство.

- Каква би трябвало да е енергийната тактика съгласно Вас?
- Качеството на живот произтича от стопанската система, а тя от своя страна има 1 главен дирек - Енергетика. За това запазването на производството е значимо за всеки човек, за всеки бизнес и за цялата ни страна.
Трансформацията на всяка от съществуващите централи би трябвало да е безспорен народен приоритет, тъй като всяка една от тях има своята роля в енергийната сигурност и баланс. Тук даже не приказвам за районната им значителност и обществените функционалности, които поема всяко такова дружество. Всичко друго може да бъде оставено на частната самодейност. В последна сметка пазарът е най – положителният механизъм да отсее сполучливите от несполучливите планове. Да подсигуряваме енергийната си сигурност не може да бъде въпрос на частна самодейност и аз тук съм изцяло склонен с други мои сътрудници, които към този момент повдигнаха тематиката.

- Призовавате трансформацията на въглищните централи да бъде народен приоритет, заложен в тактиката. Имаме ли специалисти, които да изготвят подобен документ и такава политика?
- Това са 2 разнообразни неща. След гласуването депутатите демонстрираха, че макар политическите си разлики могат да гласоподават и обединени. Надявам се, да осмислят значимостта на това, за което приказваме и да стъпят върху експертизата, която имаме. Няма по какъв начин 1-2 политически фигури да стигнат до най – положителното решение без на масата да са специалисти от разнообразни райони и опит в разнообразни централи – газови, въглищни…

 

Освен това желая да Ви уверя, че ние, българските специалисти имаме не просто опит, само че и триумфи свързани с нововъведения. В проектите на Топлоелектрическа централа Бобов дол са взети под внимание най – положителните международни практики, като са пречупени през призмата на района, като даденост и на нашето софтуерно положение. За да стигнем до тук, ползвахме доста разнообразни специалисти, минахме през дълъг изследователски интервал и едвам в този момент мога да кажа, че имаме подредена тактика за промяна.

- Ако не Ви послушат и не се работи за съхраняването на българските въглищни централи, а се отсрочи с 1-2 години затварянето им или тези 40%, с които би трябвало да се понижат излъчванията станат 35% ще продължите ли митингите за опазване на работните места?
- Пак да кажа, че работните места са доста значими за районите, само че те са единствено детайл от целия пъзел. Битката е опазване на устоите на стопанската система ни, за късмет младежите да останат да живеят в България, за отбраняване на и без друго минималният ни стандарт на живот. Няма да се изненадам, в случай че не се стигне до рационално и уравновесено решение, да има митинг в отбрана на енергетиката и без наличие на енергетиците. Енергетиката касае всеки български жител. Нека трансформацията бъде постепенен развой, а не революционен от през днешния ден за на следващия ден, дано бъде целенасочена държавна политика.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР